1úton zarándokolva

A vasvári búcsúról, másképpen

2021. augusztus 15-dike, Nagyboldogasszony napja az idén vasárnapra esik. Régi, dédelgetett álmunk, hogy ezt az ünnepet ismét ünnepnappá, munkaszüneti nappá tegyék Magyarországon, ahogyan ez így volt a háború előtt, és így van ma is sok más országban. Ez az álom ebben az évben teljesül, és a vasvári búcsú is Nagyboldogasszony napján, 15-én lesz. De még nem elég a jóból, hiszen a Nemzetközi 1Úton zarándoklatot is ezen a napon tartjuk Vasváron. Ráadásul ezt a Mária-úthoz kapcsolódó, országos zarándoklatot Vasváron egy különleges ajándék is gazdagítja ebben az évben: két király ereklyéjét: Szent István és Boldog 1V. Károly csontereklyéjét hozza magával a Halogy felől zarándokló csoport.


Ki és hogyan csatlakozhat ehhez a zarándoklathoz? Bárki és némi túlzással, szinte bárhogyan! Gyalog, kerékpárral, babakocsival, családosan, egyénileg, gyerekekkel, az atyákkal. Hogy honnan? A fő kiinduló pontok Hosszúpereszteg és Halogy (kb. 25 km), de lesz egy csapat Egervárról is.  Családoknak, gyerekeknek Nagymákfát (6 km) vagy Kismákfát (2 km) ajánljuk, edzettebbeknek a kerékpáros csapatot. Minden irányból egyszerre érkezünk be a vasvári plébániatemplomhoz reggel 10 óra körül, elhelyezzük a királyi, szent ereklyéket, majd együtt vonulunk föl körmenettel a temetői templomhoz, a 11 órakor kezdődő búcsúi misére.

Sokszoros ünnep lesz ez és sokaknak: vasváriaknak és a környékbelieknek. De valójában mindenkinek, aki szereti a vasvári búcsút, a Szűzanyát, a hagyományokat, vagy egyszerűen csak szereti az Isten-áldotta természetet, az összetartozást, az együtt gyaloglást. Hiszen a zarándoklásnak egyik célja, hogy átérezzük, minden a miénk, a körülöttünk élő szép természet, az élet, a testünk, az egészségünk, a szeretteink, a vallásunk- de csak úgy, mintha nem is lenne a miénk: ajándékba kaptuk. Mint akiknek mindenük van, és mégis semmijük sincs. Szent Pállal szólva: ,,mint szomorkodók, de mindig örvendezők, mint szegények, de sokakat gazdagítók, mint akiknek nincsen semmijük és akiké mégis minden.” (2Kor.6.10)

Gyertek el, jöjjenek el minél többen!

További részletek:
Vasvárra két ág indul: Halogyról a Rotunda zarándoklat és Hosszúperesztegről a Mindszenty zarándoklat. Idén is lehet mindkét ághoz az út közben érintett falvakban csatlakozni.

Rotunda zarándoklat Halogyról (25 km) indulás:0.30 órakor
Mindszenty zarándoklat Hosszúperesztegről (25 km) indulás:1.30 órakor
Biciklis zarándoklatot is tervezünk (Vasvár-Halogy-Vasvár 50 km)
Kisgyermekesek zarándoklata: Kismákfán való kapcsolódással 9.20 órakor
Érkezés: 10 órakor a plébániatemplomhoz, ahol a király-ereklyék ünnepélyes átadása történik.
Majd közösen felmegyünk a temetői Nagyboldogasszony templomhoz.
Az idei évben a zarándoklat kapcsolódik a vasvári Nagyboldogasszony búcsúhoz, melynek szentmiséjét 11 órakor Németh Norbert atya mutatja be a temetői templomnál.
A szentmise után a zarándokok számára agapét tartunk.
A részvétel ingyenes, de a jelentkezés szükséges!

További információk:
https://hu-hu.facebook.com/1utonvasvar/
https://vasvarplebania.hu/hirek/maria-ut-1uton   
https://www.facebook.com/vasvarplebania/
vagy telefonon a 30/7325-326-os számon Drimmer Lászlónétól.
Az egervári csoporthoz jelentkezés: Paulovicsné Török Cecíliánál 0630 5703264
Jelentkezéseket ugyanitt várunk augusztus 5-én 18 óráig!


  • Mária Út
  • 1Úton Nemzetközi Zarándoknap
  • 1úton Vasvár Facebook oldal