„Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté. Úgyhogy már nem két test, hanem egy. Amit tehát az Isten egybekötött, ember azt el ne válassza.” (Máté 19, 4-6)

Kedves Jegyespár!

A múlt havi (2020.szeptember) Vasvári Újságban megjelent anyakönyvi hírek szerint sok vasvári fiatal pár házasodott össze, közülük néhányan plébániánk kedves ismerősei, hisz templomi esküvőjük volt, és részt vettek jegyesoktatáson is.

Ha a szívetek azt súgja, hogy Isten előtt is megerősítenétek eskütöket, de bizonytalanságot okoz, mi is az a jegyesoktatás, akkor kérünk, olvassátok el sorainkat!

A 2020-as év volt az első a plébánián, hogy csoportos, atyák és házaspárként miáltalunk vezetett jegyesoktató kurzust szerveztünk közösségi termünkben.

Kötetlen, vidám hangulatú találkozások voltak ezek, ahol a jegyespárok beszélgetések, játékok, vetítések során a házasság, a párkapcsolat keresztény lelkiségével ismerkedtek.

Beszélgettünk a szeretetről, konfliktuskezelésről, kommunikációról, megbocsátásról, házasság szentségéről, a kapcsolat ápolásáról, a Biblia erre vonatkozó tanácsairól.

Íme néhány gondolat ízelítőül, melyeket a résztvevő jegyespárok fogalmaztak meg a kurzus elején illetve végén.

Mit vársz a képzéstől:
„a hosszú házasság alapjait”
„boldogságot, vidámságot, útmutatást”
„papjaink megismerését”
„felkészítést a házasságra”
„összhangba kerüljünk még jobban”
„szertartás menetének megismerése”

Mit kaptál a képzéstől:
„jobban megismertem magam és a páromat”
„türelem fontossága, megértés egymás iránt, összetartozás erősítése”
„valláshoz való közeledést”
„emlék, amire visszatekintve eszünkbe jutnak a tanultak, és könnyebb átvészelni a nehéz időket”
„sok jó embert ismerhettünk meg, útmutatást a jövőre nézve”

Azt valljuk, ahhoz, hogy az esküvő napja a legszebb legyen, nem csak részletekbe menő szervezés és anyagi áldozat szükséges, hanem lelki felkészülés is. Megismerkedni olyan párkapcsolati, vallási témákkal, amelyekről nem gondoltátok, hogy fontosak, és elmélyülni olyan kérdésekben, amelyek már foglalkoztattak benneteket.

Ehhez szeretnénk segítségünket felajánlani és várunk Benneteket szeretettel. Kérjük, január 31-éig jelentkezzetek a plébánián!

Baranyai Gábor és Hajni
a plébánia jegyesoktató házaspárja

 

Photo by Denny Müller on Unsplash