Szent Kereszt felmagasztalása plébánia Vasvár

Vasvár, Bartók Béla u. 3.

 

Plébánia: 94/370-142

Plébános: Tengan Sebastian SVD – 30/221-6525

Káplán: Fernandes Loyd SVD – 30/995-5057

 

 

Mária neve napi búcsú körmenet

Szeptember 9-10-én emlékeztek meg a vasvári hívek és sok zarándok Szűz Mária neve napjáról. A Mária neve napi búcsú vigíliája szombat este ½ 7-kor kezdődött. Ekkor indult gyertyás körmenet a szentkútra.  A 19 órakor kezdődő szentmisét Pete Polgár Máté atya Brenner János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium lelkésze és püspöki referense, a Szombathely-Szentkirály plébánia kormányzója celebrálta.

Homíliájában arról beszélt, hogy Máriának van egy álma az emberekről. Az az álma, hogy azt a jót, amit a keresztségben Isten elkezdett bennünk be is teljesítse. Ez a föld nem a boldogság szigete. Meghívást kaptunk a boldogságra, de nem erre a földre kell építeni, a maradandót, hanem odaátra. Fel kell ébredni, hogy mindenért el kell számolni. A bűnnek a következményeit el kell szenvedni. A betegség, a rosszindulat, a félelem megkötözi az embert. Erre volt a jó Istennek egy csodálatos álma terve, hogy elküldi a sátántipró asszonyt, a Szűzanyát. A három isteni erénynek hit, remény és szeretetnek kell az emberiséget, mint zászló vezetnie. A hit tud tiszta örömöket adni, a remény tudja az embert jövőjével kapcsolatosan nem szorongóvá, hanem békességessé tenni, a szeretet képes sebeket gyógyítani. Az a két kőtábla, amit Mózes lehozott a Sínai hegyről ma is utat akar mutatni. A Mária tisztelet az Isten imádásához vezet el bennünket. Ha Mária nevét segítségül hívjuk az kalapácsütés a pokol falaira.

A szentmise után egész éjszaka virrasztás volt a kegytemplomban, melynek keretében 23 órakor szentségimádás volt, ahol egyéni áldásban részesülhettek a hívők. Éjfélkor keresztúti ájtatosságot tartottak.

Székely János püspök

Másnap az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődött melyet Dr. Székely János a szombathelyi Egyházmegye püspöke mutatott be. A püspök atya szentbeszédében arról beszélt, hogy az Isten igéje éltető forrás, amely az emberek életét termékennyé teszi, ahogyan a víz a földet. A bibliának hatalmas ereje és szépsége van. Isten igéje nem betű, hanem lélek és élet. Amikor Isten hozzánk szólt, nem egyszerűen információkat, okos dolgokat akart elmondani, hanem önmagát adta át a szavakban. Isten igéje önközlés. Ez az az Ige, amely testet öltött Krisztusban.

Az embernek semmire nincs nagyobb szüksége, mint erre az élő isteni jelenlétre, amelyben tűz van, és élet van. A gyermek legfőbb nevelője Krisztus, legfőbb nevelőanyja a Szűzanya. A szülő akkor teszi a legjobbat, ha odavezeti gyermekét az élő Istenhez. Nemzetünknek, családjainknak, Európának erre az élő titokra lenne szüksége. Európa addig tud fennmaradni, amíg ebből az éltető forrásból meríteni tudunk. Ahogyan a régmúlt időben Horváth Ferenc huszár itt gyógyult meg vakságából, amikor a kegyhely forrásából a szentkút vízében mosta a szemeit, úgy Isten kegyelmének forrása megtanít bennünk látni. Meglássuk a házastársunkban, felebarátunkban Isten gyermekét, akit szeretnünk kell. Hányszor vakok vagyunk meglátni életünkben a fontos dolgokat. A kegyelem kinyithatná a mi szemünket, hogy a mi életünk betlehemi jászlának szegényégében, a mi keresztjeink hordozásakor meglássuk az élő Krisztust.

Befejezésül a püspök atya azt kérte, hogy imádkozzunk azért, hogy minél több családban az éltető forrás ott legyen, hogy nemzetünk megnyíljon a kegyelem forrása előtt. Európát is újra táplálja az az éltető forrás, és jusson el minél több felebarátunk szívébe.

Mária neve napi búcsú körmenet

A szentmise után körmenet keretében vitték körbe Mária szobrát a város utcáin.

Délután ½ 3-kor litánia keretében búcsúztak el a zarándokok a vasvári Szűzanyától.

(Vasvári Újság – 2017. szeptember 27.)

Keresés az oldalon

Ajánló

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Facebook

Linkajánló

Magyar Katolikus Egyház

Isteni Ige Társasága

Szent Imre Missziósház és Verbita Központ

 

Magyar Kurír

Nagy Gáspár Kulturális Központ

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés